ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 11/7/2024

Arnau, Adri
Castell de la Plana (Plana Alta), 23 de setembre de 1981

Àrees de treball: Escultura del segle xx

Adrián Arnau Solsona ha desenvolupat una carrera multifacètica que combina la investigació acadèmica amb la pràctica artística. La seva formació i trajectòria professional reflecteixen un compromís profund amb les arts plàstiques i la història de l’art, especialment en l’àmbit de l’escultura figurativa catalana dels segles xix i xx.
  La formació en l’àmbit de les arts plàstiques d’Arnau va començar amb l’obtenció del títol de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny en ceràmica artística a l’Escola d’Arts i Oficis de Castelló de la Plana (1999-2002). Posteriorment, va continuar els estudis a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en belles arts l’any 2006. El setembre del 2008, Arnau va obtenir el diploma d’estudis avançats (DEA) dins del programa de doctorat «La realitat assetjada: posicionaments creatius», de la mateixa universitat.
  El punt culminant de la seva formació acadèmica va ser l’obtenció del títol de doctor en història de l’art per la Universitat Jaume I, de Castelló de la Plana, i la Universitat de València l’any 2017. La seva tesi doctoral, titulada J. S. Jassans, epílogo del linaje mediterráneo, és un estudi exhaustiu sobre l’escultor Josep Salvadó Jassans i la seva transcendència en la tradició figurativa catalana des d’Aristides Maillol fins a finals del segle xx.
  El 2014, Arnau va ser soci fundador de l’Institut Català per a la Recerca en Escultura (ICRE), una entitat que promou la investigació i la difusió de l’escultura a Catalunya. A més, des del 2020, dirigeix i exerceix de professor a L’Acadèmia de les Arts, on comparteix el seu coneixement i la seva experiència amb les noves generacions d’artistes.
  Més enllà de la seva tasca com a historiador, Arnau ha desenvolupat una destacada carrera com a escultor. Ha realitzat exposicions a l’Estat espanyol, França, Itàlia i Anglaterra, i ha participat en projectes en museus de renom, com el Museu Arqueològic de Nàpols, la Gliptoteca de Bristol, el Museu Frederic Marès i el Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) de Barcelona.

Arnau ha centrat la seva investigació en l’escultura figurativa catalana dels segles xix i xx i, com a resultat d’aquesta tasca, ha presentat ponències en congressos i ha publicat articles en revistes especialitzades, com ara El Propileu i Llei d’Art. En el seu treball destaca especialment la figura de J. S. Jassans, de qui va ser alumne durant la seva etapa universitària. Ha estat autor principal o col·laborador en diverses publicacions dedicades a aquest escultor. Entre els seus projectes més destacats hi ha l’organització de l’Any Jassans, que commemorava el desè aniversari del traspàs de l’artista i que va tenir com a punt àlgid l’exposició «Jassans, la Grècia imaginada», que es va poder veure al MEAM i al Museu de Montserrat entre el 2017 i el 2018. A més d’aquesta exposició, es van dur a terme diverses exposicions i conferències i es van publicar dos llibres monogràfics (escrits per Octavi Fullat i publicats per l’ICRE), als quals cal sumar el catàleg de l’exposició (escrit per Jorge Egea i el mateix Arnau).
  En l’àmbit educatiu, ha participat en congressos i cursos sobre educació especial a la Universitat Jaume I. Cal destacar el seu projecte de formació artística per a alumnes amb trastorn de l’espectre autista (TEA), que demostra el seu compromís amb la inclusió i l’accessibilitat en l’educació artística.

 Es pot completar aquesta informació a:
Adrián Arnau (pàgina personal)
Adrián Arnau (Galería Artelibre)
Institut Català per a la Recerca en Escultura



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí