ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 27/12/2022

Rodrguez Garca, Santiago
Barca (Sria), 1913 - Valncia, 3 de febrer de 2016

Àrees de treball: Pintura del segle xix / Indumentria i arts txtils

Pintor, dibuixant, escriptor i catedràtic d’anatomia artística. Va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles de València i a la Facultat de Filosofia i Lletres de la mateixa ciutat el 1940. Professor adjunt d’història de l’art a la Facultat de Filosofia i Lletres de València; professor d’història de les arts aplicades a l’Escola d’Arts i Oficis Artístics i catedràtic d’anatomia de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València. Va ser també professor dels Cursos d’Estiu per a Estrangers d’Història de l’Art Espanyol a la Universitat de València i a través d’ells a Alacant i a Peníscola. Subdirector de l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles i director entre 1967 i 1978, i degà quan l’escola es va convertir en facultat adscrita a la Universitat Politècnica de València.
 Com a artista cultivà preferentment la temàtica paisatgística a base d’una tècnica pictòrica en què emprava la cera com a principal element matèric. Va ser, a més, un dibuixant magnífic, en els traços del qual s’advertia la influència picassiana, principalment en els nus de dones. La seva trajectòria artística es va veure acompanyada de nombroses exposicions individuals i col·lectives. Va obtenir la Medalla de la I Biennal Hispanoamericana de Madrid el 1951; la Medalla a la II Biennal d’Art del Regne de València i la Medalla de la Biennal de l’Havana el 1953. Igualment, li van concedir el Premi Nacional Mil·lenari de Castella als Corpus de Toledo i Granada i el Premi València de Literatura el 1961. Hi ha obres seves a diverses col·leccions privades i institucionals espanyoles.

Autor de la biografia El pintor Francisco Domingo Marqués. Resumen de su vida y significación de su obra (València, 1950), de l’assaig El arte de las sedas valencianas en el siglo xviii (València, 1959), de la monografia Antonio Muñoz Degrain, pintor valenciano y español (València, 1961) i de diversos manuals d’anatomia per a artistes (1986).
 Acadèmic numerari per la Secció d’Escultura de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, el seu discurs de presa de possessió va girar al voltant de “Forma humana, anatomia i art”. Morí a València el 2016, a l’edat de 102 anys.


Francisco Agramunt Lacruz

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí