ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 27/12/2022

Duthuit, Georges
Pars (Frana), 4 de juny de 1891 - Ais de Provena (Frana), 9 d'agost de 1973

Àrees de treball: Art medieval / Art oriental / Art contemporani

Georges Duthuit fou un crític i historiador de l’art. Orfe, ingressà a l’École des Beaux Arts, a París, però va ser l’historiador nord-americà de l’art, establert a París, Matthew Stuart Pritchard, qui l’orientà cap a l’art medieval. S’inicià com a especialista en art bizantí i copte, temes sobre els quals publicà llibres i treballs, com Byzance et l’art du XIIe siècle (París, 1926), La sculpture copte (París, 1931) o L’art byzantin (París, 1933). Va ser professor adjunt a l’École du Louvre i assistent de Georges Salles, conservador del Departament d’Art Asiàtic del Musée du Louvre.
 Pritchard el presentà a Henri Matisse, i el 1928 es va casar amb la seva filla Marguerite. Això l’anà orientant cap a l’art contemporani, i esdevingué una autoritat sobre l’obra del seu sogre, de qui va fer diverses publicacions i el catàleg raonat de la seva obra, fins que el pintor no li perdonà un afer extramatrimonial. El seu llibre sobre Les fauves (1949, reeditat el 2006), on re-elaborà diversos articles anteriors, és molt consultat.
 Formà part del Collège de Sociologie de Georges Bataille, dirigí la revista Transition entre 1948 i 1950, polemitzà amb André Malraux a Le Musée inimaginable (1956), i l’obra que es considera que resumeix el seu pensament és Le Feu des signes (1962).
 Tingué una certa relació amb Catalunya. El 1934 havia estat a Tossa de Mar amb el seu amic el pintor surrealista André Masson. De retruc es relacionà amb Joan Miró, de qui el seu cunyat Pierre Matisse va ser un dels principals marxants. Escriví sobre el pintor català a Cahiers d’Art (1936 i 1939) i a altres llocs, i Miró il·lustrà un article seu sobre la pintura medieval catalana a Magazine of Art, de Nova York (1936). La revista francesa Visages du Monde edità l’abril de 1937 un número especial dedicat a L’art primitif catalan arran de la gran exposició del Jeu de Paume, endegada per la Generalitat, amb un article seu sobre pintura romànica. El 1939 va ser veí, a Varengeville-sur-Mer, del Miró que iniciava les Constel·lacions, i ell s’ocupà més vegades del pintor català en conferències i catàlegs. A Le Point col·laborà en un número dedicat a L’art roman au Roussillon (1947).

 Es pot completar aquesta informació a:

 — Dictionary of art historians


Francesc Fontbona

Figura:  Georges Duthuit, a lesquerra, amb Andr Masson, a la casa daquest, a Tossa de Mar (Selva), el 1934.

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí