ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Gonzlez Lpez, Matilde
Madrid, 1963

Àrees de treball: Teoria de lart / Pintura del segle xix / Art contemporani

Matidle González López és historiadora especialitzada en l’art català del segle xix. És doctora en història de l’art (1993) per la Universitat Complutense de Madrid, al Departament d’Història de l’Art III (Contemporani), dins del programa «Fundamentos y orígenes del arte contemporáneo». Es va llicenciar en la mateixa universitat, a la Facultat de Geografia i Història, l’any 1986.

La seva investigació s’ha centrat en l’estudi comparat dels orígens del Romanticisme, després de l’anàlisi, entre altres fonts, de documentació inèdita d’arxius alemanys. La seva tesi doctoral duu per títol La influencia de la estética alemana en el romanticismo español. El purismo catalán, i explora les raons de la influència germànica en la generació de puristes catalans a través dels seus contactes personals i la seva experiència a Roma. Gràcies a l’ascendent intel·lectual dels pintors alemanys, aquests artistes amb aquesta formació assentaren les bases teòriques del Romanticisme historicista i nacionalista a Catalunya.
  No es dedica professionalment a l’activitat docent ni acadèmica, però ha dut a terme la divulgació d’aspectes parcials del seu estudi mitjançant col·laboracions en llibres, com ara El Romanticisme a Catalunya. 1820-1874 (Barcelona, Generalitat de Catalunya / Pòrtic, 1999) i Pelegrín Clavé (Mèxic, 2013); així com publicacions periòdiques, com ara Goya. Revista de Arte, Revista de Catalunya, Afers, Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i diversos catàlegs. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí