ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 30/01/2019

Mercader, Laura
Barcelona, 5 d'abril de 1969

Àrees de treball: Teoria de lart / Art i gnere

Laura Mercader Amigó és professora de teoria i història de l’art de la modernitat occidental a les Facultats de Geografia i Història i de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB). És directora de Duoda, Recerca de Dones, de la UB, i de la revista homònima, Duoda. Estudis de la Diferència Sexual, així com codirectora del Màster en Estudis de la Diferència Sexual, semipresencial i propi de la UB.

En la seva tesi doctoral, En un principi era… Dibuix, figura i màscara en l’obra d’Eugeni d’Ors, editada en línia per la UB (2017), analitza el personatge i les màscares heterònimes que es va inventar per diferenciar el dibuixant de l’escriptor; ambdues pràctiques aporten una altra dimensió al perfil intel·lectual de l’escriptor, filòsof, periodista, crític d’art, promotor i reformador cultural, i Mercader les situa en relació amb dos fenòmens de la modernitat literària occidental: la figura del poeta artista i la mistificació autoral.
  Com a especialista en Eugeni d’Ors com a crític i teòric de l’art, comissarià l’exposició «Eugenio d’Ors: del arte a la letra», al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid, 1997), de la qual redactà bona part del catàleg. Féu l’edició del llibre fins llavors inèdit Cincuenta años de pintura catalana, d’Eugeni d’Ors (Barcelona, Quaderns Crema, 2002). Ha publicat diversos estudis sobre Eugeni d’Ors en revistes especialitzades.
  Féu l’edició d’Antoni Gaudí, escritos y documentos (Barcelona, El Acantilado, 2002), editat també en italià (Milà, Mondadori, 2006). Publicà Ruta europea del Modernisme (Barcelona, Mediterrània, 2000) —amb Mireia Freixa i Joan Molet— i Els darrers simbolistes decadents. Modernistes o noucentistes? i Heterodòxies i heterodoxos: Monegal i Otero, Smith i Julio Antonio, als volums iii i iv, respectivament, de l’obra El Modernisme, dirigida per Francesc Fontbona (Barcelona, L’Isard, 2002).
  Coordinà i comissarià diverses exposicions per a la Fundació La Caixa. Ha participat en diversos congressos nacionals i internacionals. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí