ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 30/01/2019

Feliu, Assumpci
Barcelona, 4 de setembre de 1948

Àrees de treball: Arquitectura del segle xix / Arts del ferro / Patrimoni

Assumpció Feliu Torras és llicenciada en geografia i història (especialitat d’història de l’art) per la Universitat de Barcelona (1985) i doctora en història de l’art i de les civilitzacions per la Universitat de Rennes 2 (França) des del 1995.
  Va fer col·laboracions al diari Avui, en les seccions de «Societat», «Cultura», «Art» i «Tribuna oberta», des del març del 1989 fins al maig del 2007. És vicepresidenta de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya des del 1990; membre de la Junta Directiva de TICCIH España (Comitè Internacional per a la Conservació del Patrimoni Industrial), en què fou secretària de 2002 a 2009 i, actualment, des del 2009, és tresorera; membre fundadora, l’any 1998, i presidenta des del 2012 fins al 2017 de la European Federation of Associations of Industrial and Technical Heritage (E-FAITH), i membre de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) i de la seva corresponsal internacional (AICA).
  És directora i editora del Butlletí de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (vint-i-quatre pàgines) des que fou creat, l’any 1988; Premi Bonaplata (Premi Especial Extraordinari, 2009) per la seva tasca al davant de la publicació del Butlletí de l’AMCTAIC; Premi FAD de Pensament i Crítica, 2012, pel llibre La Barcelona de ferro. A propòsit de Juan Torras Guardiola (Barcelona, Museu d’Història de Barcelona, 2011); professora de l’assignatura de lliure elecció «El patrimoni industrial», de trenta hores de durada, a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona el curs 1997-1998; professora en un màster «Erasmus Mundus» de la Universitat Politècnica de Catalunya els anys 2009, 2010, 2011 i 2013; coordinadora i guionista de cinquanta programes de divulgació del patrimoni industrial en el territori català (de trenta minuts de durada i amb una freqüència setmanal) per a Galeria Galilei, del Canal Taronja de Televisió, del Grup Taelus Comunicació, emesos pel Consorci de les Televisions Locals de Catalunya (temporada 2011-2012).
  Ha participat en nombrosos congressos, nacionals i internacionals, sobre patrimoni industrial.

És autora de diferents llibres, com ara La fondation de l’école d’architecture à Barcelone, son entourauge culturel, politique et artistique: l’architecte Juan Torras Guardiola (1860-1888), tesi doctoral inèdita, 1994; Can Torras dels Ferros: 1876-1985. Siderurgia y construcciones metálicas en Cataluña (Barcelona, Torras Hostench, 1987; amb Francesc Cabana); Les premières constructions industrielles en Catalogne: un pont pour la modernité (Rennes, Architectures du Travail, 1992).
  Ha publicat diversos treballs de recerca, com ara «Un siglo de conquistadores. Juan Torras Guardiola (1827-1910), arquitecto catalán» (Koiné. Revista de Patrimonio Histórico, Madrid, núm. 5, 1986); «La tecnología de las construcciones metálicas», a Exposición Universal de Barcelona. Libro del Centenario 1888-1988 (Barcelona, L’Avenç, 1988); «La voce della storia: Can Torras del Ferro, un’impresa centenaria» (Il coltello di Delfo. Rivista di Cultura Materiale & Archeologia Industriale, Roma, ICMAI, núm. 19, 1991); «El patrimonio industrial, localizaciones, regeneraciones: una nueva geografía» (ABACO. Revista de Cultura y Ciencias Sociales. Arqueología Industrial. Testimonios de la Memoria, Gijón, Thema, núm. 19, 1998); «Recuperación del patrimonio industrial en Cataluña, a Preservación de la arquitectura industrial en Iberoamérica y España (Granada, Comares, 2001); «Otros elementos del patrimonio industrial catalán. Conservación, recuperación, reutilización», a Cent elements del patrimoni industrial de Catalunya (Barcelona, Lunwerg, 2002), que va coordinar; «Joan Torras Guardiola (1827-1910)», a Cien empresarios catalanes (Madrid, LID Editorial Empresarial, 2006); «Del hierro al acero en Cataluña: la empresa Torras Herrería y Construcciones S. A.», a Miguel Ángel Álvarez, Del hierro al acero. Forjando la historia del patrimonio industrial metalúrgico (Gijón, INCUNA, 2008; col·lecció «Los Ojos de la Memoria»); «Joan Torras Guardiola, empresari i tècnic», «Les exposicions universals del segle xix, espais per a la glorificació de la indústria, la tècnica i les arts» (amb A. Vilanova), «Els treballs de Joan Torras Guardiola», «El llibre de registre de clients» i «La biblioteca personal de Joan Torras Guardiola», a La Barcelona de ferro. A propòsit de Joan Torras Guardiola (Barcelona, Museu d’Història de Barcelona, 2011), del qual fou coeditora i Premi FAD de Pensament i Crítica, 2012; «Siderurgia y construcciones metálicas en Cataluña en época franquista. Torras Herrería y Construcciones S. A.», ponència presentada al VI Congreso de TICCIH España (Madrid, 2013); «Les associations en danger?», ponència presentada al XVI Congrés de TICCIH Internacional (Lille, 2015); «Archivo de la empresa Torras Herrería y Construcciones S. A.», a El legado de la industria: archivos, bibliotecas, fototecas de empresas. Fábricas y memoria (Gijón, INCUNA, 2016; col·lecció «Los Ojos de la Memoria»); «Les associacions de voluntaris, cap on anem? L’AMCTAIC i altres associacions europees», a El patrimoni de la indústria alimentària. Passat, present i futur. X Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya. Vic, 2016 (Terrassa, Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica, 2017); o «El rol de las asociaciones en el estudio y difusión del turismo industrial», a VII Congreso de TICCIH España (As Pontes, 2017). 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí