ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 30/01/2019

Estvez, Alberto T.
Barcelona, 15 de novembre de 1960

Àrees de treball: Arquitectura del segle xx / Art del segle xx / Modernisme / Gaudinisme

Alberto-Tomás Estévez Escalera és historiador de l’art per la Universitat de Barcelona (UB, 1994), amb Premi Extraordinari de Final de Carrera, i doctor en història de l’art (UB, 2008), amb la tesi doctoral —dirigida per la doctora Lourdes Cirlot— Santiago Calatrava, arquitectura blanca, sobre el qual ha escrit articles i llibres. Va ser també professor del Departament d’Història de l’Art de la UB del 1994 al 1999, d’assignatures d’art i arquitectura contemporanis, i professor d’història del disseny del 1994 al 2000 a Elisava (Universitat Pompeu Fabra). Està especialitzat en art i arquitectura contemporanis, ja que també té la llicenciatura d’arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, 1983) i el doctorat en arquitectura (UPC, 1990), amb la tesi doctoral —dirigida pel doctor Josep Quetglas— Hans Hollein, compilación de una escena, personatge sobre el qual també ha escrit alguns articles. L’any 1996 va fundar l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ESARQ, Universitat Internacional de Catalunya, Barcelona), que va dirigir fins al 2005, i el 1998 hi va crear el grup de recerca (avui acreditat com a consolidat), màster i programa de doctorat «Història, arquitectura i disseny», en el qual van participar com a professors nombrosos historiadors de l’art de la UB. Actualment, és catedràtic de l’ESARQ, on dirigeix el programa de doctorat en arquitectura, el Màster Universitari en Arquitectura Biodigital, el grup de recerca competitiu i consolidat «Arquitectures genètiques» i l’Institut d’Arquitectura Biodigital i Genètica. És autor de més d’un centenar de llibres (tres sobre Gaudí), capítols i articles, en què tracta temes d’art i arquitectura contemporanis, i imparteix nombroses conferències per Europa, Amèrica i Àsia.

Entre les seves obres més destacades cal esmentar: Alberto T. Estévez, «Szene-Wien», Quaderns, Barcelona, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, núm. 167-168, 1985; Alberto T. Estévez, «Introducción», a diversos autors, Annual of Architecture 2. European Masters, Barcelona, Atrium, 1989; Adolf Loos, Escritos (I y II), Madrid, El Croquis, 1993, traducció d’Alberto T. Estévez i Josep Quetglas; Alberto T. Estévez, Calatrava, Madrid, Susaeta, 2001; Alberto T. Estévez, Gaudí, Madrid, Susaeta, 2002; Alberto T. Estévez, «Arquitectura (i escultura) als Països Catalans des del 1975», a diversos autors, Arts sòlides o líquides? Les arts visuals als Països Catalans (1975-2008), Vilanova i la Geltrú, El Cep i la Nansa, 2008; Alberto T. Estévez, Al margen: escritos de arquitectura, Madrid, Abada, 2009; Alberto T. Estévez, «Gaudí», a Enciclopedia del arte, Madrid, Susaeta, 2010; Wolf D. Prix i Coop Himmelb(l)au, Himmelblau no es ningún color, Barcelona, Gustavo Gili, 2010, traducció d’Alberto T. Estévez; Alberto T. Estévez, Arquitectura de Gaudí, Madrid, Tikal, 2011; Alberto T. Estévez, Biodigital architecture & genetics: Writings/Escritos, Barcelona, ESARQ-UIC, 2015.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Alberto-Tomás Estévez Escalera (pàgina personal) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí