ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 30/01/2019

Domnguez Ruiz, Manuela
Badajoz (Extremadura), 2 de desembre de 1983

Àrees de treball: Art antic / Col·leccionisme dart

Manuela Domínguez Ruiz és professora associada laboral d’art antic a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on imparteix docència i desenvolupa la seva tasca científica des del 2006. La seva formació investigadora s’inicià sota la tutela de M. Claveria, directora de la seva tesi doctoral, la qual obtingué la qualificació d’excel·lent cum laude i el Premi Extraordinari de Doctorat del Departament d’Art i Musicologia de la UAB. Ha col·laborat com a investigadora en nombrosos projectes d’investigació liderats per aquesta professora i per E. M. Koppel, i l’any 2015 va ampliar la seva formació científica a l’Institut Alemany d’Arqueologia de Roma. Ha estat convidada com a ponent a la Reunión de Escultura Romana en Hispania, així com a congressos organitzats per destacades institucions acadèmiques i culturals, com la UAB, el Museu d’Història de la Ciutat de Palma o l’Arxiu Municipal de Palma. Exerceix la coordinació del projecte Herakles-Argó del Departament d’Art i Musicologia de la UAB, que pretén establir ponts i aprofundir en les relacions entre els estudis universitaris i l’ensenyament de secundària i batxillerat.
  La seva tasca investigadora s’ha centrat en l’estudi de l’escultura grecoromana, en què ha desenvolupat dues vies d’estudi: els sarcòfags d’estil clàssic de col·leccions antiquàries i el col·leccionisme d’escultura d’estil clàssic, centrat especialment en la figura del cardenal Antoni Despuig.
  Les seves aportacions a la comprensió de l’escultura d’estil clàssic han permès determinar la datació de peces que fins ara no havien estat estudiades de manera rigorosa, contribuir al coneixement de les pràctiques en la restauració d’escultures antigues a l’època moderna i aprofundir en qüestions relacionades amb el gust antiquari entre els segles xvi i xix.

Entre les seves publicacions més destacades es troben la monografia El fons escultòric de la col·lecció Despuig d’escultura clàssica (Palma, Ajuntament de Palma, 2017) i els articles «El cardenal Despuig y su colección de escultura en Raixa» (Verdolay, Múrcia, núm. 11, 2008) i «El sarcòfag d’Adonis del Museu Nacional de Catalunya» (Locus Amoenus, Bellaterra, núm. 9, 2007). També ha portat a terme l’«Estudi introductori» de la monografia d’A. Soler El fons epigràfic de la col·lecció Despuig d’escultura clàssica (Palma, Ajuntament de Palma, 2011), així com les fitxes d’algunes peces escultòriques als catàlegs de les exposicions «Corona y arqueología en el siglo de las luces» (Palacio Real, Madrid, 2010) i «El cardenal Despuig, il·lustrat mallorquí. Palma, 1745 - Lucca, 1813. Segon centenari de la seva mort» (Arxiu Municipal de Palma, Palma, 2014).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Manuela Domínguez Ruiz (Academia.edu) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí