ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Pascual Mir, Eva
Barcelona, 1964

Àrees de treball: Mobiliari / Art gtic / Noucentisme / Arts de la pell / Conservaci i restauraci

Eva Pascual Miró és llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona. Ha realitzat estudis de postgrau en museologia, disseny i condicionament a la Universitat Politècnica de Catalunya, i en diagnòstic i mètodes per a la conservació preventiva als museus a la Universitat Autònoma de Barcelona. És professional lliure de museus i directora de la revista Estudi del Moble (des del 2012), de l’Associació per a l’Estudi del Moble.
  És membre de la Junta de l’Associació per a l’Estudi del Moble, del consell de redacció de la revista Estudi del Moble des del 2011 i de l’Associació de Museòlegs de Catalunya. La seva activitat professional s’ha desenvolupat en diversos museus de Catalunya, realitzant tasques de registre, inventari i documentació, com ara el Museu Diocesà de Barcelona, el Museu Episcopal de Vic o el Museu Etnològic de Barcelona. També ha catalogat i documentat col·leccions de mobiliari del Museu de les Arts Decoratives de Barcelona, el Museu d’Història de Barcelona i el Museu del Monestir de Pedralbes. Treballà a la Secció de Difusió i Exposicions del Servei de Museus de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya (1991-1996) i com a col·laboradora a Parramón Ediciones (des del 1997), editorial amb la qual ha publicat vint llibres de tècniques artístiques i de conservació i restauració traduïts a deu idiomes. Ha estat tutora del màster de turisme i altres cursos a distància de l’àmbit del turisme i el patrimoni de l’IUSC (‘International University Study Center’) amb titulació de la Universitat de Cadis (2000-2003).

Com a investigadora, sha especialitzat en el mobiliari del perode medieval i del segle xvi, aix com el noucentista. Ha dirigit i coordinat la publicaci El moble medieval a la Corona dArag (Barcelona, Museu de les Arts Decoratives, 2006) —publicaci del curs que, amb el mateix ttol, tamb dirig el 2005—, en la qual col·labor amb els articles Introducci a les tipologies del moble medieval. Els primers exemples, El moble medieval a la Corona dArag. Els materials i les tcniques, Tipologies del moble medieval a la Corona dArag. Evoluci i pervivncia de les formes i Els mobles medievals del Museu dArts Decoratives. Ha col·laborat als llibres segents: Josep Goday Casals. Arquitectura escolar a Barcelona de la Mancomunitat a la Repblica (Barcelona, Ajuntament de Barcelona i Institut dEducaci, 2008), amb larticle El mobiliari i la decoraci interior de les escoles; Lart gtic a Catalunya. Arts de lobjecte (Barcelona, Enciclopdia Catalana, 2008), amb larticle El moble, els cofres encuirats i les arquetes encuirades, i El mueble del siglo xvi. Mueble para la edad moderna (Barcelona, Associaci per a lEstudi del Moble, 2012), amb els articles Arcas catalanas del siglo xvi. Evolucin de la tipologa i Caixa.
  Ha publicat els articles segents: Larmari de Cornell de Conflent (Estudi del Moble, Barcelona, 2006), La tcnica del torn en poca gtica als territoris de la Corona dArag. Mobles giratoris. Apunts pel seu estudi (Estudi del Moble, Barcelona, 2008), El mobiliari de Josep Goday per les escoles de lAjuntament de Barcelona (Estudi del Moble, Barcelona, 2009), Caixa de nvia amb retrats (Butllet MUHBA, Barcelona, 2010), Arqueta, Cau Ferrat, obert per obres (blog del museu, 21 dabril de 2010), Arqueta ferrada i encuirada dpoca gtica del Museu dHistria de Barcelona (Estudi del Moble, Barcelona, 2011) i La pell als habitatges dpoca gtica a la Corona dArag. Mobles i objectes (Revista dIgualada, Igualada, 2011).
  Tamb ha col·laborat en articles monogrfics i estudis a les exposicions segents: Lart en la pell. Cordovans i guadamassils de la col·lecci Colomer Munmany (Barcelona, Generalitat de Catalunya, La Caixa, 1992); Moble catal. Del mn medieval a lactualitat (Barcelona, Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Electa, 1994); Seu Vella. Lesplendor retrobada (Lleida, Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura i La Caixa, 2003); Pedralbes. Els tresors del monestir (Barcelona, Museu dHistria de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 2005); Patrimoni dispers. Lesplendor medieval a la Segarra (Cervera, Museu Comarcal de Cervera, 2007); Lart del ferro. Rusiol i el col·leccionisme del seu temps (Sitges, Consorci del Patrimoni de Sitges, 2007), amb els articles Tiradors i picaportes dpoca gtica a la Corona dArag. Paral·lelismes amb el mobiliari. Una aproximaci al seu estudi i El mobiliari dpoca gtica a la Corona dArag. Introducci a lestudi dels elements de ferro aplicats, aix com amb la catalogaci de diverses obres. Tamb ha col·laborat en els catlegs Museu Episcopal de Vic. Guia de les col·leccions (Vic, Museu Episcopal de Vic, 2003) i Catleg de Renaixement i Barroc del Museu Dioces i Comarcal de Solsona (Solsona; Bisbat de Solsona, Ajuntament de Solsona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; 2004).
  Ha col·laborat en la creaci de continguts (concepci dmbits, redacci de textos, recerca i documentaci del material grfic i sonor) de laplicaci informtica 5D Barcelona en Gtic de la Fundaci Barcelona Media Universitat Pompeu Fabra i el Museu dHistria de Barcelona (2010), i en lassessorament cientfic, museologia, museografia i documentaci de mobiliari per a lexposici permanent Un edifici, dues histries a lInstitut Menndez y Pelayo de Barcelona. Ha impartit conferncies i cursos sobre mobiliari dpoca medieval i del segle xvi.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Eva Pascual Miró (Academia.edu) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí