ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Sweeney, James Johnson
Nova York (EUA), 30 de maig de 1900 - Nova York (EUA), 14 d'abril de 1986

Àrees de treball: Art del segle xx / Gaudinisme

James Johnson Sweeney va ser un important historiador de l’art que exercí com a crític d’art, comissari d’exposicions i museògraf. Es va llicenciar a la Universitat de Georgetown (Washington, EUA) el 1922 i posteriorment va obtenir el doctorat en literatura a la Universitat de Cambridge (Regne Unit).

Va iniciar la carrera com a editor de la revista literària Transition de París i va ajudar a editar l’obra Work in progress de James Joyce. En el camp de l’art, Sweeney es va interessar per l’art contemporani i va esdevenir director del Departament de Pintura i Escultura del Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA) entre el 1945 i el 1946, on va organitzar una important exposició sobre Piet Mondrian. Més endavant, entre el 1952 i el 1959, fou director del Museu Guggenheim de la mateixa ciutat, coincidint amb el període de construcció de l’edifici de F. LL. Wright, el qual no li va agradar mai gaire perquè la seva potència arquitectònica eclipsava completament les obres. Amb tot, l’orientació que va donar a la col·lecció fomentant la presència de les avantguardes històriques i també de joves artistes internacionals, anant més enllà de la idea original de consagrar-lo únicament a l’art no objectual, va contribuir a l’èxit que té la institució actualment.
  Entre el 1961 i el 1968 va ser director del Museu de Belles Arts de Houston, el qual va impulsar amb adquisicions importants i variades, com ara escultures de Rodin, obres de Calder o peces de l’antiga Grècia. Finalment, durant els primers anys de la dècada de 1970, Sweeney va formar part del comitè executiu del museu d’Israel a Jerusalem, com a assessor artístic.
  Pel que fa a l’art català, es va centrar bàsicament en la figura de Joan Miró, artista present a les col·leccions del MoMA i del Guggenheim, sobre el qual va publicar una monografia important el 1941 i diversos articles en catàlegs d’exposicions i revistes especialitzades. També ha estudiat la figura d’Antoni Gaudí a través d’una monografia publicada el 1960. Quan va morir, tot just havia acabat d’escriure el text per a un llibre sobre el seu amic, l’escultor basc Eduardo Chillida, el qual es va publicar pòstumament.


Joan Molet

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí