ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Soler dHyver de las Deses, Carlos
Valncia, 14 de juliol de 1941

Àrees de treball: Art medieval / Art renaixentista

Carlos Soler d’Hyver de las Deses és historiador de l’art, acadèmic correspondent de la Real Academia de Bellas Artes de San CJarlos de València, vocal de la Junta de la Fira d’Antiquaris de València i president del comitè d’expertització, comissari de nombroses exposicions, així com conferenciant assidu. A través dels seus textos i els seus estudis, ha comunicat recerques realitzades sobre camps molt diversos de l’àmbit cultural.

Té una extensa i prolífica obra dedicada a l’art valencià, especialment a l’època dels segles xv i xvi. Són d’especial rellevància els textos escrits sobre pintura valenciana d’aquest període en nombroses fitxes de catàlegs, amb motiu d’algunes de les exposicions en les quals ha participat i entre les quals destaquen El siglo xv valenciano (1973), Joan de Joanes (1979-1980), El mundo de los Osona (1995) i Luz de las imágenes (1999). Però el seu camp d’interès també passa per altres aspectes menys freqüentats de l’art i, en aquest sentit, destaquen les aportacions al catàleg de l’Exposición de Muebles Antiguos del Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí de Valencia, celebrada l’any 1991, o temes d’indumentària a través de l’anàlisi de la pintura al catàleg per a l’exposició «Vestimenta tradicional valenciana» (1999). Els seus textos sobre pintura valenciana publicats en diverses revistes i llibres especialitzats han estat igualment rellevants per a l’anàlisi de molts dels mestres d’aquesta època, com ara La Virgen de la Sabiduría de la Universidad de Valencia y Nicolás Falcó I (1966), Un cuadro de Vicente Macip atribuido a Lorenzo Lotto (1968), El retablo gótico de la iglesia parroquial de San Esteban de Valencia (1993) i El maestro de artes y su círculo (2005). També s’ha preocupat per temes escultòrics, com ara l’aportació a l’Escultura renacentista valenciana (1986) en la història de l’art al País Valencià.
  S’ha interessat per historiadors rellevants, tal com demostra l’aportació Don Elías Tormo y el arte valenciano (1969). Finalment, també és significativa la traducció del llibre de Heriard Dubreuil, Valencia y el gótico internacional (1987).



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí