ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Sureda Jubany, Marc
Girona, 1976

Àrees de treball: Art romànic / Art gòtic / Arquitectura romànica / Arquitectura gòtica / Museografia

Marc Sureda Jubany és doctor per la Universitat de Girona. És conservador al Museu Episcopal de Vic d’ençà del 2008. Des del 2003 ha impartit docència als estudis d’història i de turisme de la Universitat de Girona (llicenciatura, grau i màster), així com a la Facultat de Teologia de Catalunya i als instituts superiors de ciències religioses de Vic i de Girona. També ha treballat com a investigador a l’Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona, i ha coordinat els serveis culturals de la catedral de Girona i l’inventari artístic de la Diòcesi de Girona (2004-2008).

Dedicà la seva tesi doctoral als precedents de la catedral de Girona, amb especial atenció al conjunt romànic (Premi IEC d’Història de les Arts Josep Pijoan 2010). Les seves investigacions s’han centrat en l’estudi de les relacions entre arquitectura i litúrgia en edificis religiosos medievals catalans —particularment les catedrals en època romànica— i de la seva organització i funcionament litúrgic i institucional. Ha dedicat estudis a la catedral romànica de Vic (estructura arquitectònica, usos litúrgics, escultura romànica i plànols antics), a la construcció de la catedral gòtica de Girona, a l’arquitectura urbana medieval, a la història i l’organització de capítols catedralicis catalans medievals, a l’edició i l’estudi de textos litúrgics i d’altres temes d’història de l’art medieval i a la història de la litúrgia i de l’Església. També ha publicat estudis sobre la història del Museu Episcopal de Vic i de les seves col·leccions, el mobiliari litúrgic, diversos jaciments i conjunts arqueològics antics de Catalunya i la Congregació dels Dolors de Besalú al segle xviii. Ha comissariat exposicions al Museu Episcopal de Vic i al Museu d’Història de la Ciutat de Girona. Ha participat en congressos i trobades científiques i ha pronunciat conferències a París, Bordeus, Angers, Perpinyà, Sant Miquel de Cuixà, Siena, Bruges, Aguilar de Campoo, Barcelona, Girona, Vic, Montserrat, Igualada, Terrassa i Besalú.
  És director científic de la revista Quaderns del Museu Episcopal de Vic, membre del comitè científic de la revista d’art medieval Les Cahiers de Saint-Michel-de-Cuxa i membre de la Societat Catalana d’Estudis Litúrgics. És coordinador dels continguts científics i del programa de formació del projecte Catalonia Sacra, de dinamització del patrimoni cultural de les diòcesis amb seu a Catalunya.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Taller d’Estudis Medievals. Programes, Litúrgia i Arquitectura (TEMPLA) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín