ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Furió Galí, Vicenç
Manresa (Bages), 6 de gener de 1957

Àrees de treball: Historiografia / Col·leccionisme d’art / Gravat / Teoria de l’art / Sociologia de l’art

Vicenç Furió Galí és doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona i va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat. És professor titular de teoria de l’art en aquesta universitat des del 1989, on imparteix la docència des del 1983. Ha estat coordinador de doctorat del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona des del 2004 al 2007, i va ser acreditat catedràtic per l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació el febrer del 2012. Ha estat membre del consell de redacció de les revistes D’Art i Matèria i, des del 2003, és membre del comitè científic de la col·lecció de llibres «Memoria Artium», publicada per sis universitats catalanes i el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Com a investigador, s’ha centrat en el camp de la sociologia de l’art, en l’estudi de problemes historiogràfics i de mètode relatius a la història de l’art i en l’àmbit del gravat. És autor del llibre Ideas y formas en la representación pictòrica (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2010). Va rebre el Premi ACCA de la Crítica d’Art a la millor publicació de l’any 1995 pel llibre Sociologia de l’art. L’obra va ser ampliada i traduïda a l’espanyol l’any 2000 —Sociología del arte (Madrid, Cátedra, 2012). Ha escrit estudis sobre l’obra de destacats historiadors de l’art, com ara Francis Haskell, James Elkins i, especialment, Ernst H. Gombrich. És coautor, amb Pilar Vélez, del catàleg Escultures famoses. La difusió del gust per l’antiguitat i el col·leccionisme, exposició de la qual va ser el comissari i que se celebrà en el Museu Marès de Barcelona el 2005. Com a estudiós del gravat antic ha publicat nombrosos treballs, tant de divulgació com d’investigació, i ha organitzat diverses exposicions. Destaca l’article «Ver la historia del arte: los grabados de Pietro Antonio Martini sobre las exposiciones de París y Londres de 1787» (Locus Amoenus, Bellaterra, 2003-2004), i el llibre La imatge de l’artista. Gravats antics sobre el món de l’art (Girona, Fundació Caixa Girona, 2008), que acompanyà l’exposició del mateix títol celebrada a Girona i que també mostrà la seva faceta de col·leccionista. L’any següent, el 2009, va organitzar l’exposició «Mirant el model. Gravats antics sobre el treball de l’artista» al Cercle Artístic de Sant Lluc de Barcelona. A partir de l’any 2000 va començar a investigar el tema del reconeixement artístic, amb articles com ara «¿Clásicos del arte? Sobre la reputación póstuma de los artistas de la época moderna» (Matèria, Barcelona, 2003). El seu llibre Arte y reputación. Estudios sobre el reconocimiento artístico, de la col·lecció «Memoria Artium» (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2012) va rebre el premi ACCA 2012, de l’Associació Catalana de Crítics d’Art. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín