ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2015

Vaz-Romero Trueba, Oriol
Barcelona, 30 de desembre de 1983

Àrees de treball: Joguina antiga / Arts gràfiques / Miniatura i història del llibre / Arts escèniques / Art del segle xix / Art del segle xx

Oriol Vaz-Romero Trueba, pintor i investigador de l’art, es va llicenciar en belles arts per la Universitat de Barcelona (UB) el 2006 i Premi Extraordinari de Llicenciatura. El 2011 es va doctorar en belles arts per la Universitat de Barcelona i en ciències de l’educació per la Universitat París-13 (UFR Lettres, Sciences de l’Homme et des Sociétés), i va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat i el segon accèssit en el XVII Premi del Claustre de Doctors de la (UB), i va ser l’única tesi premiada en arts i humanitats de la seva promoció. És professor de Teoria i història de la il·lustració gràfica a EINA Centre Universitari de Disseny i Art, així com en el Departament de Pintura de la UB. Tanmateix, imparteix regularment cursos de filosofia de l’art en el màster oficial de creació artística contemporània i és professor del programa de doctorat «La Realitat assetjada: posicionaments creatius» (UB).

Gràcies a una beca de formació investigadora (Generalitat de Catalunya, 2006-2010) va assolir la tesi doctoral L’artista i la joguina. Viatges a l’imaginari occidental des de l’Antiguitat fins al Romanticisme. La seva principal línia de recerca gira al voltant de la cultura material de la infància (joguines, llibres i il·lustracions, mobiliari i habitacions, entre d’altres), analitzada des de la història de l’art, i està recollida en les publicacions «Els orígens de la joguina de Nadal» (Serra d’Or, Barcelona, 2009), «Métamorphoses de la chambre d’enfant dans l’imaginaire des artistes espagnols, 1775-1936» (Strenae, Salamanca, 2012), «Joaquim Mir i la botiga de joguines d’Antoni Estalella Trinxet» (Butlletí de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Vilanova i la Geltrú, en premsa) i «Puer Senex o el niño en la pintura de El Greco y sus contemporáneos españoles, entre neoplatonismo y naturalismo», a XX Congreso Nacional de Historia del Arte (Toledo, Universidad de Castilla - La Mancha, 2014).
  Igualment, és autor de comunicacions que han estat presentades en congressos i publicades posteriorment en les actes corresponents, com ara «La chambre d’enfant, un espace «magique»? Une approche de l’imaginaire des illustrateurs espagnols, 1874-1950» (Congrés Internacional al Museu Nacional de l’Educació de Rouen, abril 2013) i «Images of toys in Spanish painting: an iconographic language to translate into» (Congrés Internacional a la Facultat de Filosofia, Universitat Catòlica Portuguesa, Braga, 2014). Des del 2007, ha participat anualment en l’organització de les Jornades Pre-doctorals «Lliçons d’artista», organitzades des del Departament de Pintura de la UB, i en les I Jornades Internacionals «El rostre humà: identitat i semblança» (projecte de recerca, investigació, desenvolupament i innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat). Així mateix, explora la representació del nen en la pintura a través de dos altres projectes finançats de recerca i desenvolupament (Universitat-Empresa) de la Fundació Bosch i Gimpera (UB).
  Com a docent universitari i artista compromès amb l’ofici de pintor, també aborda l’àmbit de l’escenografia, l’estètica i la teoria de l’art, en especial els corrents iconoclastes latents en la cultura occidental contemporània. Cal destacar les publicacions bibliogràfiques, com ara Dryades. De la dissolució dels cossos (Barcelona, Centre d’Estudis de l’Escultura Pública, Ambiental i de l’Entorn, 2009); Caminos del pintor. De los lenguajes del arte al proceso creativo (Barcelona, Centre d’Estudis de l’Escultura Pública i Ambiental de l’Entorn, 2010); Pintura versus la fi de l’art (Barcelona, Universitat de Barcelona, en premsa), i Metropolis. Urban Scenography (Nova York i Barcelona, Architecture, Design and Contemporary Art Books, 2014), així com els articles «Lucia Moholy-Nagy. Cartas cruzadas en el entorno del GATCPAC» (RA. Revista de Arquitectura, Pamplona, 2012) i «Auriga, autobiografia de una escultura» (CSF Magazine, Clínica Sagrada Família, Barcelona, 2013). 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín