ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2015

Beltrán Catalán, Clara
València, 28 de setembre de 1981

Àrees de treball: Col·leccionisme d’art / Mercat de l’art / Modernisme

Clara Beltrán Catalán és llicenciada en sociologia per la Universitat de València (2005); llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona (2011), per la qual va obtenir el premi extraordinari de llicenciatura i la menció nacional, i màster en estudis avançats en història de l’art (2014). Ha obtingut la suficiència investigadora amb el treball de recerca Celestino Dupont (1859-1940) y el comercio de antigüedades en Cataluña. De la esfera privada al ámbito internacional, que es pot consultar al dipòsit digital de la Universitat de Barcelona.
  Abans de traslladar-se a Barcelona l’any 2008, va treballar al departament de Sociologia de la Universitat de València amb una beca de col·laboració vinculada al projecte d’investigació Desenvolupament d’un observatori d’estadístiques culturals, dirigit pel doctor Antonio Ariño Villaroya (2006-2007). A Barcelona ha estat beneficiària d’una beca de col·laboració per a treballar en l’Arxiu Històric de la Universitat de Barcelona (2012-2013).

Com a investigadora, tracta aspectes relacionats amb el col·leccionisme i la història de l’antiquariat a Catalunya. És coautora de diversos articles al voltant d’aquests aspectes juntament amb l’antiquari i historiador de l’art Artur Ramon Navarro, com ara Algunos apuntes para una historia del anticuariado en Barcelona. 1910-1936 (Gijón, Trea, 2015) i Una aproximació al antiquariat modern a Barcelona (Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, 2012), tots dos resultat de participacions en diferents seminaris a València (Centre Cultural del Carme, 2012) i a Sitges (Palau Maricel, 2012); així com «Del coleccionismo privado a los museos. Una reflexión sobre la importancia del mecenazgo en tiempos turbulentos» (Goya, Madrid, 2014). També ha publicat la ressenya «Entre agentes, marchantes y traficantes anda el juego» del llibre Agentes, marchantes y traficantes de objetos de arte. 1850-1950 (e-art Documents, Barcelona, 2013).
  Una altra de les àrees de recerca és l’art català de finals del segle xix i la primera meitat del segle xx, especialment del període modernista i el seu patrimoni desaparegut. En aquesta línia cal destacar l’estudi al voltant de la desapareguda botiga de pianos Cassadó&Moreu que ha donat com a resultat diverses publicacions, com ara «El almacén de pianos Cassadó&Moreu. Fusión de las artes en el Modernismo» (Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Barcelona, 2012), «El desaparegut magatzem de pianos Cassadó & Moreu» (Coup de Fouet, Barcelona, 2013) i «Pau Roig y las tres pinturas del almacén de música Cassadó Moreu: una lectura musical» (Emblecat. Revista de l’Associació Catalana d’Estudis d’Emblemàtica. Art i Societat, Barcelona, 2013). Ha participat en el llibre Joies del Modernisme català. Espais interiors (Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2014) amb l’estudi dels interiors de la Casa Marsans, la Giralda de l’Arboç i Vil·la Hispanoàrab. És autora de l’article «La Villa Hispanoárabe. Oriente en el Tibidabo» (Res Mobilis. Revista Internacional de Investigación en Mobiliario y Objetos Decorativos, Oviedo, en premsa).
  Ha participat com a ponent en diverses conferències i seminaris, com ara el que es va organitzar a la Universitat de València dedicat a l’historiador de l’art valencià Elías Tormo Monzó, amb la ponència «La producción bibliográfica de Elías Tormo: una aproximación a su clasificación» (2013), que es publicarà en la monografia Elías Tormo y su contribución a la historia del arte (en premsa).
  Ha iniciat els estudis de doctorat a la Universitat de Barcelona, vinculada al grup de recerca de la Universitat de Barcelona GRACMON. Grup de Recerca en Història de l’Art i el Disseny Contemporanis. La seva tesi, codirigida per les doctora Mireia Freixa i Mariàngels Fondevila, versa sobre la figura de l’ebenista, decorador, col·leccionista i antiquari Gaspar Homar i Mesquida. També col·labora amb el grup de recerca «Tresors, marxants, col·leccions. El diàleg artístic entre Espanya i els Estats Units». És membre de l’equip assessor del Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida i de l’equip investigador de l’Associació Catalana d’Estudis d’Emblemàtica, Art i Societat (Emblecat).
  Combina la tasca investigadora amb el vessant professional, treballa en l’antiquari i galeria d’art Artur Ramon Art i també com a documentalista en temes de recerca vinculats a l’antiquariat, al col·leccionisme català de finals del segle xix i principis del xx i al patrimoni modernista. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín