ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Vidal Jansà, Mercè
Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), 5 de maig de 1950

Àrees de treball: Museografia / Noucentisme / Disseny / Historiografia

Mercè Vidal Jansà és doctora per la Universitat de Barcelona (1989) amb la tesi Teoria i crítica en el Noucentisme. Joaquim Folch i Torres, amb la qual obtingué el Premi IEC d’Arqueologia i Història Antiga Josep Puig i Cadafalch 1990 i el Premi Nacional d’Arts Plàstiques 1991. És professora d’art, arquitectura i disseny del segle xx a la Universitat de Barcelona i des del 1990 és professora titular del Departament d’Història de l’Art d’aquesta universitat. És membre des del 1986 del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) de la Universitat de Barcelona.
  Ha impartit docència en diversos centres universitaris, com ara l’Escola Universitària de Formació del Professorat (Universitat de Barcelona), l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (en la càtedra d’Ignasi de Solà-Morales i Rubió de la Universitat Politècnica de Catalunya), EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona i Universitat de Lió, i ha fet estades de recerca a la Fondation Le Corbusier de París (2006).

Exerceix les tasques de crítica d’art a la revista Serra d’Or, en la Secció d’Art dirigida per Alexandre Cirici, des del 1972. És membre de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) i de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA). També ha col·laborat en revistes especialitzades, com ara Annals, L’Avenç, De Museus, Matèria, Memoria Artium, Desing Discourse Japan, Docomomo International; i en catàlegs d’exposicions internacionals, com ara «Paris-Barcelone. De Gaudí à Miró» (París, 2001) i «Barcelona and Modernity. Picasso, Gaudí, Miró, Dalí» (Museu d’Art de Cleveland i Museu Metropolità d’Art, 2006). Ha comissariat exposicions, com ara «Art i modernitat als Països Catalans» (1978), «Homenatge de Catalunya a Alexandre Cirici 1914-1983» (1984), «El Noucentisme. Un projecte de modernitat» (1994, guardonada amb el Premi ACCA de la Crítica d’Art) i «Manuel Sayrach i Carreras. Arquitecte humanista» (2011), i ha estat membre del jurat del Premi Internacional de Dibuix Joan Miró (1972-1986). També ha assessorat sobre museus i ha realitzat estudis sobre el patrimoni arquitectònic i ambiental d’alguns municipis, com ara l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat (en aquest darrer portà a terme la «Ruta del Modernisme»). En conjunt obtingué el Premi Llorenç Presas i Puig de Recerca dins els IV Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat (2005). És presidenta, des del 2005, dels Amics dels Museus i del Patrimoni d’Esplugues de Llobregat (AMPEL).
  Com a historiadora ha publicat, entre d’altres, Els arquitectes Antoni i Ramon Puig Gairalt. Noucentisme i modernitat, juntament amb A. Suàrez (1993); 1912. L’exposició d’art cubista de les Galeries Dalmau (1996); Arquitectura i urbanisme a Sant Feliu de Llobregat 1826-1936. De Pere Serra i Bosch a Nicolau M. Rubió i Tudurí (2005; VIII Premi d’Investigació Local i Comarcal «Llorenç Sans», del Patronat de Cultura de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat), i Joaquim Folch i Torres. Últims escrits (2009). Forma part del consell editor de la col·lecció «Estudi General. Assaigs de Filosofia i Ciències Socials» de l’editorial Obrador Edèndum. Ha participat amb comunicacions a congressos internacionals i ha impartit conferències a Brighton, l’Havana, Istanbul, París i Osaka, entre d’altres. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín