ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Duran-Porta, Joan
Barcelona, 1975

Àrees de treball: Orfebreria / Arts decoratives / Arquitectura romànica / Art romànic / Art gòtic

Joan Duran-Porta és llicenciat en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003), i diploma d’estudis avançats per aquesta mateixa universitat (2006). Actualment treballa en la tesi doctoral, dedicada a l’orfebreria catalana del període romànic, sota la direcció de la doctora Anna Orriols. També és llicenciat en periodisme (1997).
  Ha estat becari predoctoral al Departament d’Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (2004-2007), on ha impartit docència com a professor associat, intermitentment, des de l’any 2008. Ha treballat com a adjunt de conservació a l’àrea d’art romànic del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en dos períodes diferents (2007-2009 i 2010-2011), i ha participat en l’organització de diverses exposicions, entre les quals destaquen «El romànic i la Mediterrània, Barcelona, Toulouse, Pisa, 1120-1180» (Barcelona, 2008) i «El esplendor del románico. Obras maestras del MNAC» (Madrid, 2011); així mateix, ha estat assistent a la direcció científica de la remodelació de les sales d’art romànic del MNAC, inaugurada l’any 2011. Des del 2008 és subcoordinador dels volums corresponents a les províncies de Barcelona i de Girona de l’obra editorial Enciclopedia del Románico en España, editada per la Fundación Santa María la Real - Estudis del Romànic d’Aguilar de Campoo. Participa com a investigador en el projecte de recerca Magistri Cataloniae, Artistes, patrons i públic, Catalunya i el Mediterrani, que dirigeix el doctor Manuel Castiñeiras.

La seva tasca investigadora se centra fonamentalment en l’orfebreria medieval, si bé ha dedicat també diversos estudis a l’arquitectura de la plena edat mitjana, especialment vinculats a l’anàlisi del fenomen del primer romànic meridional. En relació amb l’orfebreria, s’ha especialitzat en l’estudi de la producció catalana dels segles xi-xiii i en el seu ampli context documental, així com en el fenomen de la importació medieval de l’anomenada obra de Llemotges. També ha investigat sobre el fons orfebre del MNAC i ha posat de relleu la seva importància en diverses publicacions del propi museu; és responsable del discurs científic en la presentació expositiva de les peces romàniques. Ha dedicat diversos estudis també a l’argenteria gòtica, amb especial atenció a les grans creus processionals que caracteritzen el període; en aquest sentit, ha coeditat el llibre “Bella i solemne”. La creu gòtica dels Sants Màrtirs i la Cardona del seu temps (Cardona, Ajuntament de Cardona, 2011).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Joan Duran-Porta (Magistri Cataloniae)
  — Joan Duran-Porta (Academia.edu) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín