ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Buch Garcia, Eva
Barcelona, 8 de novembre de 1974

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Modernisme / Pintura del segle xix / Museografia / Conservació i restauració

Eva Buch Garcia és màster en gestió de patrimoni cultural, diplomada en estudis superiors especialitzats de didàctica de les ciències socials, llicenciada en història de l’art especialitzada en els segle xix-xx i altament formada en l’àmbit dels museus i la seva gestió. Ha estat, entre d’altres, conservadora en cap del Museu de Montserrat, assessora independent de col·leccionistes d’art i d’empreses privades, professora del màster de gestió del patrimoni cultural de la Universitat de Barcelona, integrant de l’empresa Espais museografiats i col·laboradora externa en diversos museus i membre del consell assessor del Museu de Montserrat. Es troba al capdavant de la direcció en l’àmbit patrimonial, cultural i educatiu de la Fundació Gas Natural Fenosa, on dirigeix el Museu del Gas, el Centre d’Història i l’Arxiu Històric de la Fundació.

Des de la feina de responsabilitat en museus amb rellevants col·leccions artístiques i patrimonials, ha dut a terme diversos projectes de perfil museològic i museogràfic. A banda de l’elaboració del Pla Director, la direcció i l’organització de les tasques de restauració de la basílica i l’atri de l’abadia de Montserrat o la participació en la definició de les noves museografies per a Montserrat, el Museu del Gas o d’altres, com ara l’Espai d’Art Muxart a Martorell, ha estat al capdavant de l’organització de moltes exposicions sobre Anglada, Camarassa, Dario de Regoyos, Joaquim Mir, Gutiérrez Solana, Piranessi, Obiols o contemporanis com ara Julio Vaquero, Joaquim Chancho, Subirachs, Hernandez Pijuan, Narcís Comadira, Hugo Fontela i Jaime Súnico, entre d’altres.
  Ha estat responsable d’exposicions de gran envergadura, com ara «Primeres civilitzacions. Egipte Mesopotàmia» (Fundación Novacaixa Galicia, la Corunya), «Tresors del Barroc (Fundación Caja Murcia, Múrcia), «Tresors del Renaixament» (Fundación Caja, Múrcia), «Infants. Pintura, escultures i dibuixos del Museu de Montserrat» (Fontana d’Or, Girona), «Dalí inèdit» (Fontana d’Or, Girona) o la innovadora «Publicitat per a una història. 170 anys de companyia» (Museu del Gas, Sabadell).
  Sempre amb l’inquietud de cercar noves respostes a problemes comuns dels museus ha organitzat, des de les seves diferents responsabilitats, cursos com ara Moviments d’obres d’art: préstecs, trasllats, conservació i exposició o La Conservació i gestió de les col·leccions d’art sobre paper i obra gràfica. Eva Buch Garcia està molt lligada als departaments educatius i sempre ha considerat que l’educació en els museus és una part fonamental del creixement de les persones.
  És autora de la ponència «La sorpresa de l’art» (Casa de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, 2012). Va participar en el VIII Col·loqui Internacional Verdaguer, amb «Isidre Nonell, el pintor de la marginalitat» (Universitat de Vic, 2011) i en la redacció d’un capítol per al projecte Patrimoni CAT-3 d’Enciclopèdia Catalana. Va realitzar la ponència «Ramon Casas i el Modernisme» (Palau Robert, Barcelona), va escriure els textos i va seleccionar les imatges del Calendari Serra d’Or 2010 i va escriure l’article «Descobrir Montserrat» (Paisatge i Cultura).
  Entre el 2008 i el 2012 va redactar i coordinar la revista Propileu del Museu de Montserrat; va escriure l’article «Obiols, pintor de Montserrat» (Serra d’Or, Barcelona, 2009); L’encís de la dona. Ramon Casas al Liceu i a Montserrat (Barcelona, Fundació Gran Teatre del Liceu, 2007); «El Milagro de los Pájaros. Ramiro Fernández Saus», a Cultura-cultures; Els Piranesi de Montserrat (Abadia de Montserrat, Museu de Montserrat, 2006); un article sobre les peces precolombines del fons del Museu de Montserrat publicat a Serra d’Or (Barcelona, febrer 2007); va redactar els textos i seleccionar les imatges del Calendari Serra d’Or 2007, i va publicar el conte Descobrint Montserrat en català, espanyol i anglès (Escut d’Or). Va escriure articles sobre art a la revista infantil Tretze Vents i va participar en la creació del llibre Abecedari pictòric. Amb els quadres del Museu de Montserrat (Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2001), guanyador de diversos premis, entre els quals destaca el Premi Crítica Serra d’Or. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín