ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Gras Valero, Irene
Barcelona, 10 d'agost de 1974

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Modernisme / Literatura artística

Irene Gras Valero va obtenir el grau de doctora en història de l’art el 2010, amb la tesi El decadentisme a Catalunya. Interrelacions entre art i literatura. Ha gaudit d’una beca FI de la Generalitat de Catalunya i d’una beca de col·laboració en departaments pel Ministeri d’Educació i Ciència. Ha realitzat estades de recerca durant diversos mesos a França, Txèquia i Àustria, gràcies a la concessió de dues beques per a la recerca a l’estranger (BE): al Museu Roybet-Fould de París i a l’Institut d’Història de l’Art de la Universitat de Viena.
  Des del 2010 és professora associada del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, on imparteix assignatures vinculades a l’estètica i a l’art dels segles xix i xx. També ha impartit classes sobre disseny i història de l’art a l’Escola d’Art EDRA. El 2012 va obtenir l’acreditació de professorat lector per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU). Compagina l’activitat docent amb tasques documentalistes i de catalogació del patrimoni de l’empresa Puig.

Com a investigadora, ha participat en diversos projectes de recerca dins el Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) de la Universitat de Barcelona. Dins el mateix grup, forma part de l’equip investigador del projecte L’altre segle xix (dirigit per la doctora Mireia Freixa i Serra). Els seus interessos de recerca se centren en l’art, la literatura i el pensament de finals del segle xix, tant en l’àmbit català com en l’europeu, a partir d’un enfocament de caràcter multidisciplinari. Dins aquest context, la investigació duta a terme s’ha orientat principalment vers els corrents estètics de l’esteticisme, el simbolisme i, sobretot, el decadentisme. Així ho mostra la seva participació en estudis com ara el dedicat a la figura d’Antoni Ros i Güell (Barcelona, 2004), o la seva col·laboració en un dels articles del catàleg Barcelona 1900, T. M. Sala (ed.), «La multitud i la Setmana Santa» (Amsterdam, 2007). Entre les seves publicacions també cal destacar: «El pessimisme d’influència schopenhauriana i oriental al fin-de-siècle. Les consideracions de Sully, Caro i Bourget» (Barcelona, Ex Novo, 2007); «Interiors decadents en la literatura i en la plàstica modernistes», a Espais interiors. Casa i art (del segle xviii al segle xxi, T. M. Sala i R. Creixell (ed.) (Barcelona, 2007); «La recepción de Émile Verhaeren en el arte y la literatura de la Cataluña de finales de siglo», a Actas del XII Coloquio de Arte Aragonés. El arte del siglo xx (Saragossa, 2009); «La introducció del decadentisme a Catalunya» (Revista de Catalunya, Barcelona, 2011); o «La recerca de paradisos artificials: imatges de la morfinomania», a Pensar i interpretar l’oci. Passatemps, entreteniments, aficions i addiccions a la Barcelona del 1900, T. M. Sala (ed.) (Barcelona, 2012). Ha estat comissària de l’exposició «Artistes catalanes: del dibuix a la pintura», organitzada per l’Institut Català de les Dones (2007), juntament amb M. José González, i ha realitzat ponències sobre el tema del decadentisme a Catalunya en congressos internacionals, com ara «Between light and darkness» (Finlàndia, 2010) o «ModernArt.Cat» (Londres, 2011).
  Els seus interessos s’endinsen també dins l’àmbit de l’escultura. Recentment ha dut a terme la coordinació de l’equip de documentalistes del catàleg Un segle d’escultura catalana 2013 (Barcelona, 2013), i també participa, juntament amb Cristina Rodríguez Samaniego i Jorge Egea, en l’organització de les II Jornades Internacionals del Clàssic (Barcelona, 30-31/5/2013). Així mateix, realitza tasques d’assessorament en l’edició del catàleg La imatge de l’heroi en l’escultura catalana (1800-1850). 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín