ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Rodríguez Samaniego, Cristina
Girona, 1979

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Indumentària i arts tèxtils / Escultura del segle xix / Escultura del segle xx / Modernisme / Noucentisme

Cristina Rodríguez Samaniego és llicenciada en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona el 2002. És doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona, amb la tesi doctoral Joaquim Claret. Escultor de la Mediterrània, llegida el 2006 i mereixedora de la menció Doctor Europeu. És membre del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) des del 2002.
  Ha estat docent en centres universitaris privats (2007-2010) i al Departament d’Història de l’Art de la la Universitat de Barcelona (des del 2008), on ha impartit assignatures d’art modern i contemporani. Ha dut a terme recerca predoctoral a la Universitat de Reims Xampanya-Ardenes (2004, 2005) i recerca postdoctoral vinculada al grup de recerca André Chastel de la Universitat París IV - Sorbona (2007-2009), finançada pel programa «Beatriu de Pinós» (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca). També ha estat investigadora contractada en el marc del subprograma «Juan de la Cierva» del Ministeri d’Economia i Competitivitat (2011-2014).

Com a investigadora, s’ha especialitzat en l’art català de finals del segle xix i principis del xx, amb un interès especial en l’escultura i el seu context internacional, tot i que també ha treballat la indumentària a Catalunya a l’època del Modernisme. És autora de diversos llibres, capítols de llibres i articles científics, conferències sobre escultura contemporània i, en menor mesura, d’indumentària.
  Entre les seves publicacions més importants, cal destacar els articles «La educación artística en la Escuela de Bellas Artes de Barcelona durante el siglo xix. El caso de la escultura» (Arte, Individuo y Sociedad, Madrid, 2013); «Nuevos datos en torno al escultor Josep Bover i Mas (1802-1866)» (Archivo Español de Arte, Madrid, 2013); «Greek and French. A new vision of the Catalan national myth of origin at the beginning of the 20th century through sculpture» (Studies in Ethnicity and Nationalism, Londres, 2013); «Mnemosyne(s). L’etern retorn de la imatge» (Arte, Individuo y Sociedad, Madrid, 2011); «Ricard Guinó et Joaquim Claret. Le destin de deux sculpteurs catalans en France face à la Grande guerre» (Cahiers de la Mediterranée, Niça, 2011), del qual és coautora; «Artistes espagnols au Salon d’automne de 1920» (Cahiers de Civilisation Espagnole Contemporaine, París, 2009), i «Joaquim Claret i l’Associació d’Escultors. Una aventura efímera» (Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Barcelona, 2009). És coeditora del llibre Diàlegs amb l’antiguitat. El clàssic com a referent en l’art i la cultura contemporànies (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2013), i autora o coautora, entre d’altres, dels llibres següents: Museu. Visions en progrés (Sabadell, Museu d’Art de Sabadell, 2012), Pensar i interpretar l’oci. Passatemps, entreteniments, aficions i addiccions a la Barcelona del 1900 (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2012), Vestigis del Modernisme. Obrim el teló (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2011), Trans-formare. Lectures de la transformació del Museu Frederic Marès (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2011) i Joaquim Claret, escultor de la Mediterrània (1879-1964) (Olot, Museu dels Sants d’Olot / Museu Comarcal de la Garrotxa / Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot, 2010). Ha organitzat o ha participat en l’organització de diversos congressos i reunions científiques, com ara les I Jornades Internacionals l’Actualitat del Clàssic (2012) i les II Jornades Internacionals l’Actualitat del Clàssic (2013), i el cicle de conferències entorn d’Enric Monjo (2010). Com a comunicant, ha participat en congressos internacionals a Londres, Nuremberg (Alemanya), Aveiro (Portugal), Perpinyà, Santiago de Compostel·la, Castelló de la Plana, Palma, Barcelona, Múrcia i Las Palmas de Gran Canaria, entre d’altres. Ha donat conferències a Bolonya (Itàlia), París, Barcelona, Vilassar de Mar o Prada de Conflent. Ha comissariat exposicions a Barcelona, Olot, Lleida, Vilassar de Mar i Bolonya (Itàlia). 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín