ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Gil Duran, Núria
Amposta (Montsià), 26 de setembre de 1964

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Art contemporani / Pintura del segle xix / Pintura del segle xx / Escultura del segle xix / Escultura del segle xx / Col·leccionisme d’art

Doctora en Història de l’Art per la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciada en Geografia i Història, especialitat Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Màster Europeu Estudis Culturals Mediterranis per la Universitat Rovira i Virgili. Professora Associada de la Universitat Rovira i Virgili (des del 2003). Gestora Cultural. Directora de la Galeria Fernando Alcolea de Barcelona (1996-2001)
Com a investigadora, s’ha especialitzat en l’art del segle xix, l’art del segle xx i l’art contemporani. En la darrera dècada ha treballat l’art i els artistes de les Terres de l’Ebre amb trajectòria internacional, i s’ha interessat especialment en el patrimoni artístic, els escultors i els artistes contemporanis. Les línies d’investigació que té obertes són l’educació artística i la difusió de l’art i la història de l’art als museus i centres d’art de les Terres de l’Ebre, la sociologia de l’art i la incidència dels esdeveniments artístics en els contextos locals i la interrelació de l’art amb les ciències socials. Desenvolupa projectes sobre artistes destacats que han tingut relació amb les Terres de l’Ebre per la seva vida o obra, com ara Pablo Picasso o Emili Fontbona.
  Dirigeix la col·lecció Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili sobre personatges dels segles xix i xx, entre els quals s’inclouen escultors, pintors, arquitectes i músics com ara Agustí Querol, Francesc Gimeno, Felip Pedrell, Victori Beltrí o Carles Mani, incloent-hi nissagues d’escultors ebrencs. Ha impartit conferències sobre Agustí Querol, Carles Mani, el patrimoni artístic del territori ebrenc, escultors ebrencs, Picasso i la seva relació amb Horta de Sant Joan, turisme cultural i patrimoni o monogràfics d’artistes.
  És coautora, entre altres obres, d’Història de les Terres de l’Ebre, vol. v, Art i cultura (Tortosa, Fundació Ilercavònia Futur i URV, 2010); Personatges de la història social, política i econòmica del territori ebrenc al segle xix (Tarragona, URV, 2010), i Personatges de la història social, política i econòmica del territori ebrenc al segle xx (Tarragona, URV, 2010). Ha escrit a revistes especialitzades articles sobre Modernisme, Picasso, l’art i les disciplines de les ciències socials i els artistes contemporanis, i ha coordinat publicacions.
  Ha participat en congressos i ha donat conferències a Tarragona, València, París, Budapest, Tortosa, Amposta, Móra d’Ebre, La Sénia, Flix, Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Horta de Sant Joan, Vinaròs i Deltebre. Ha comissariat o ha prologat exposicions, com ara «Baldomer Galofre, l’homenatge cent anys després», «Llavor ebrenca, patrimoni escultòric dels segles xix i xx», «Benet Espuny, l’artista des de l’ànima», «Patrimoni documental i bibliogràfic de les Terres de l’Ebre», «Col·lecció Cinca-Piqué, Ignasi Blanc. Berlín 20 + 1», «Primer any d’universitat pública a les Terres de l’Ebre», «Artistes de Tortosa a Avignon», «Història de l’art a través dels cartells. Col·lecció Ricard Salvat» i «Matías Krahn, Joaquim Espuny, Joan Antoni Blanc, Art Jove TE», entre d’altres.
  És tutora d’Art Jove Terres de l’Ebre, de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya (des del 2009), amb pròlegs i tutoritzacions a Barcelona, Tortosa, Amposta, Móra d’Ebre, Flix i Gandesa. Com a directora de la Galeria Fernando Alcolea, l’ha representat a fires com ara ArtExpo, Saló d’Antiquaris de Barcelona o Arco a Madrid, i a exposicions itinerants a l’Estat espanyol (Barcelona, Madrid, Bilbao, València, la Corunya, Sevilla, Màlaga i Saragossa).


 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín